Fii o săptămână profesor de științe

31 mai
Încarc Evenimente

 

 

Regulament concurs național – “Fii, o săptămână profesor de științe”, 2024

Fișă de înscriere – etapa județeană – “Fii, o săptămână profesor de științe”, 2024, se trimite pe adresa colegiulenergeticcj@gmail.com până la data de 14 martie 2024

 

 

Conform unei frumoase tradiții, deja, Colegiul Tehnic Energetic a organizat, și în acest an, respectiv în 29.03.2024, etapa județeană a Concursului Național ,,Fii, o săptămână, profesor de științe!”.

Atât elevii Colegiului Tehnic Energetic, cât și ai celorlalte școli participante, fie din Cluj-Napoca, fie din județ, s-au prezentat la acest eveniment cu o multitudine de machete și proiecte, cu dispozitive ce conțineau componente complexe, la care ei au muncit din greu, au conceput prezentări adecvate și au participat la acest concurs cu mult entuziasm, pentru a-și demonstra talentele, pentru a crea experiențe noi și pentru a se bucura de hobbyurile lor.

De pildă, dacă este să începem cu reprezentanții școlii gazdă, elevi precum Pop Iacob Ioan și Petean Horea, din clasa a IX-a C, coordonați de prof. ing. Anca Petriuc, au realizat un dispozitiv artizanal care pune în evidență  forța electromagnetică. Pop Bogdan, elev în aceeași clasă, aflat tot sub îndrumarea doamnei profesoare Petriuc, s-a prezentat cu un dispozitiv ce reprezintă un experiment care demonstrează forța amper sau forța electrodinamică.

Lugigan Paul, din clasa a X-a A, coordonat de doamna profesoară Elisabeta Bara, a construit o centrală eoliană, având la bază o piesă de tip Dinam, convins fiind de faptul că energia regenerabilă este sursa energiei în viitorul omenirii, iar Duma Vlad,  din  clasa a XI-a A, pregătit de domnul profesor Câmpan Bogdan, a pregătit macheta unui sistem de securitate.

Tudor Dragan și Ciupe Mateo, din clasa a XII-a B, având-o drept profesor îndrumător pe prof. ing. Rostaș Luminița, au realizat și expus o machetă LED, un cub 8 * 8 * 8, care conținea 512 leduri. Chiar ei au declarat că sunt pasionați de cuburi și de electronică.

Elevii oaspeți s-au remarcat prin același entuziasm și s-au bucurat de fiecare clipă, sperând ca rodul strădaniei lor să fie apreciat și premiat.

Spre exemplu, Cozma Gabriel, elev la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” a pregătit partea electrică de la un racheto-model, conținând diferiți senzori pentru colectarea datelor din atmosferă, proiect la care a lucrat aproximativ 100 de ore, dar și un transmițător radio.

Pichia Raul, de la Liceul Teoretic ,,Dumitru Tăuțan,, – din Florești, a pregătit o mașinuță construită pe un șasiu cu motoare cu reductor, având ca utilitate filmarea în locurile greu accesibile. Firezar Vlad si Petrut Damian, de la același liceu teoretic, au pregătit, sub îndrumarea profesorului coordonator Haja Monica, macheta unui baraj de apă, deciși să intre în acest proiect pentru a-și manifesta creativitatea și pentru a dobândi și asimila foarte multe informații despre tot ce presupune un baraj, după cum ei înșiși au declarat, în interviul pe care l-am realizat cu această ocazie.

Neag Alexandru și Neag Victor, elevi din clasele a XI-a, respectiv a IX-a, din Colegiul Național ,,George Coșbuc”, Cluj-Napoca, au construit un foarte interesant dispozitiv de monitorizare a calității aerului, sub coordonarea domnului profesor Teodorescu Gabriel.

Profesorii prezenți s-au bucurat la fel de mult precum elevii lor, mărturisind că implicarea acestora în astfel de evenimente este benefică, deoarece le stimulează creativitatea și dorința de afirmare.

Doamna Monica Haja, profesor de matematică și fizică la liceul teoretic ,,Dumitru Tăuțan”, din Florești, care a mai participat și la alte ediții ale acestui concurs, s-a declarat foarte încântată de participarea atâtor ,,copii cu idei grozave, creative, de la care putem învăța mult”, considerând că scopul acestei activități este, pe drept cuvânt, perfecționarea lor, dezvoltarea competențelor lor digitale, practice, și că rolul profesorilor este de a-i stimula, încurajându-i în ceea ce fac.

Doamna Anca Mora, profesoară de fizică la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”, din Cluj-Napoca, ne-a spus că participă activ, an de an, la aceste concursuri și se bucură că întotdeauna eforturile sale s-au materializat în premii, în diplome foarte valoroase, care i-au încântat ,,pe copiii bucuroși să participe la partea aplicativă de demonstrații”, aceștia prefând să lucreze la proiecte și experimente decât la clasicele rezolvări de probleme, elevii având de câștigat în situațiile în care cunoștințele dobândite teoretic sunt aplicate în experimente, în machete, în dispozitive.

Cu această ocazie ni s-a format convingerea că elevii sunt stimulați să creeze și să participe la acest tip de activități de toți profesorii dedicați profesiei, mai ales de aceia care predau științe, foarte atenți în a-și îndruma elevii să descopere tainele lor, iar aceasta se poate realiza doar prin laboratoare, cu sârguință, ,,fie că ele sunt reale sau virtuale, până la atingerea obiectivului propus”.

Hoza Mihnea,

Mihalca Tudor,

clasa a IX-a B, Colegiul Tehnic Energetic

 

Clasament dispozitive artizanale – gimnaziu

Clasament dispozitive artizanale – liceu

Clasament dispozitive automatizate – liceu

Clasament dispozitive automatizate – gimnaziu

Clasament machete – gimnaziu

Clasament machete – liceu

Clasament sesiune comunicari – gimnaziu

Clasament sesiune comunicari – liceu

 

Detalii

Dată:
31 mai
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Colegiul Tehnic Energetic
Telefon
+40264449527
Email
energeticcj@yahoo.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Colegiul Tehnic Energetic Cluj Napoca
Str. Nicolae Pascaly, Nr. 2-4
Cluj Napoca, Cluj România
+ Hartă Google
Telefon
+40264449527
Vezi site-ul web Loc de desfășurare